Hitem każdych Świąt jest ta sałatka ziemniaczana: Raz spróbujesz i nie zechcesz kolejnej.
Być może żadne inne danie nie ma tak wielu różnych odmian jak sałatka ziemniaczana.
Każdy, kto go przyrządza, twierdzi, że tylko jego jest najlepszy, a na najdoskonalszego organizowane są konkursy. Jeśli jednak lubisz eksperymentować, w tym roku możesz wypróbować polską wersję. To jest świetne.
Przepis na polską sałatkę ziemniaczaną
Do polskiej sałatki ziemniaczanej czasem dodaje się czerwoną paprykę, jajka na twardo, a nie może w niej zabraknąć ogórków kiszonych, które zapewniają doskonały smak. Jeśli lubisz koperek, możesz dodać go również w postaci zielonego listka, aby odświeżyć i dodać smaku sałatce. A Wy jak przygotowujecie polską wersję sałatki ziemniaczanej?
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 4 jajka,
- 4 marchewki,
- 1 mała główka selera lub ½ dużej,
- 3 ogórki kiszone z koperkiem (można też użyć kwasu chlebowego),
- 1/2 małej czerwonej cebuli,
- 3 dymki,
- 2 łyżki koperek (opcjonalnie szczypiorek lub natka pietruszki),
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umyj ziemniaki, oczyść je szczotką i włóż do garnka z wodą. Gotować do miękkości, około 20-30 minut. W międzyczasie gotuj jajka na twardo przez około 10 minut. Marchewkę i seler obrać i również ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki, warzywa i jajka pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie pokroić ogórki na małe kawałki i drobno posiekać cebulę i dymkę. Umyj i posiekaj zioła. Umieść wszystko w dużej misce. W innej misce wymieszaj majonez, jogurt, śmietanę, musztardę, sól i pieprz. Gdy ziemniaki, warzywa i jajka ostygną, pokrój je w kostkę i dodaj do miski z ogórkami, cebulą i ziołami. Wymieszaj z dressingiem i pozostaw na chwilę w chłodnym miejscu.
Nasza rada: Sałatkę można ulepszyć lub dostosować na wiele sposobów, tak jak czeską. Do sałatki można dodać na przykład drobno posiekane jabłko, 1/4 do 1/3 szklanki rozmrożonego mrożonego groszku , 2 do 3 łyżek posiekanych marynowanych warzyw, kilka posiekanych świeżych rzodkiewek lub 2 łyżki grubej musztardy.