Nie ma to jak domowy salceson z golonki: Aby uniknąć rozczarowania z powodu braku w sklepie, warto zapisać przepis.

Przygotowanie salcesonu jest proste i można wykorzystać do niego dowolne mięso.

Wersja z kurczaka jest lżejsza, ale salceson z golonki wieprzowej zaspokoi głód. Przygotowanie w plastikowej butelce to łatwy sposób, aby uzyskać aromatyczny i delikatny smak. Ilość przypraw można dostosować do własnego gustu.

Aby przygotować salceson, należy umyć dwie golonki wieprzowe i włożyć je do dużego garnka z wodą, całą cebulą, liściem laurowym i ziarnami pieprzu według uznania.

Następnie przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Po zmniejszeniu temperatury, usuwać pianę łyżką, posolić i gotować przez 3-4 godziny, przykrywając pokrywką, ale nie szczelnie. Co godzinę obracać mięso w garnku, aby równomiernie się ugotowało. Wyjąć ugotowane mięso z garnka i pozwolić mu ostygnąć.

Następnie ręcznie rozdzielić na duże części, oczyszczając z kości itp. Drobno zetrzeć czosnek, dodać zmielony pieprz i wymieszać. Plastikową butelkę odciąć u góry i wkładać do niej kawałki mięsa naprzemiennie z czosnkiem. Wlać 200-250 ml wody pozostałej z gotowania mięsa przez sito i równomiernie rozprowadzić po butelce za pomocą łyżki.

Salceson pozostawić na noc w lodówce. Gotową potrawę wyjąć z butelki za pomocą nożyczek kuchennych lub noża i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu – mięso wieprzowe będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole.

Polecamy dodatek sosu z chrzanu dla miłośników pikantnych potraw. Salceson to tradycyjne danie na polskich stołach, którego nazwa pochodzi z Niemiec.