Jeśli borykasz się z problemem wysokiego poziomu cukru we krwi, to ten artykuł jest dla ciebie.

Na szczęście przygotowanie mieszanki z selera i cytryny jest dziecinnie proste!

Składniki niezbędne do przygotowania mikstury to:

  • 6 cytryn
  • 300g korzenia selera

Na początku seler należy wstępnie oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starty korzeń umieszczamy w garnku. Następnie kroimy cytryny na pół i wyciskamy z nich sok, który wlewamy do garnka z selerem. Tak skomponowane składniki należy przygotować na parze. Używajmy przy tym niewysokiej temperatury – garnek należy także przykryć pokrywką. Mikstura powinna parować przez 90 minut.

Po zakończeniu procesu parowania zdejmujemy garnek z gazu i studzimy przez ok. 10 minut. Następnie mieszankę należy przelać do czystego, napełnionego wodą – i najlepiej nieco większego – garnka i przykrywamy pokrywką. Miksturę należy przechowywać w lodówce.

Specyfik należy spożywać w dawkach po 1 łyżce z samego rana na pusty żołądek, ok. 30 minut przed śniadaniem. Pamiętajmy, że przed stałym włączeniem go do codziennego stosowania zawsze warto zasięgnąć najpierw opinii lekarza, na przykład internisty!

Czytaj dalej