Smażony ser: Nie wycieknie, bo nie obtaczam jej jak wszyscy inni, mówi wpływowy kucharz.

Z odrobiną przesady ser smażony można nazwać daniem narodowym.

Poza nieliczną grupą osób, niemal każdemu z nas zdarza się czasem zjeść ser panierowany z niezbędnym tatarem. Jak jednak go przygotować, aby nie przeciekał, a jednocześnie nadał znajomy smak temu daniu wyjątkowego charakteru? Spróbuj na przykład zupełnie nietradycyjnego sosu.

Nieśmiertelny klasyk

Ulubione danie, które można znaleźć nawet w najbardziej zacisznej knajpie, oferuje niemal każde „okno”, my lubimy przygotowywać je w domu, bo nas sycą, a ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Wszystko to jest dla niektórych kontrowersyjną patelnią. Ktoś używa do tego edama, dla kogoś smaczniejsze jest ukrycie, na przykład gronostaj w trójpaku. Tak czy inaczej, smażony ser pojawia się tu i ówdzie w menu czeskich rodzin

Światowa popularność

Co ciekawe, pomimo swojej prostoty, ser smażony stał się w wielu kulturach symbolem wygodnego jedzenia i serwowany jest w wielu lokalnych wersjach. Na przykład w USA popularnym przysmakiem jest podobny wariant znany jako „pałeczki mozzarelli ”.

Ponadto wraz ze wzrostem popularności kultury jedzenia ulicznego smażony ser stał się także gwiazdą różnych festiwali i targów kulinarnych, gdzie jest prezentowany jako łatwe do spożycia i smaczne jedzenie, które nadaje się do syta dla każdego.

Problemy z wyciekami

Nawet jeśli jest to danie proste w przygotowaniu, w trakcie jego przygotowania mogą pojawić się problemy , które obniżą wartość produktu końcowego. Przede wszystkim jest to ser wyciekający na patelnię lub do patelni. Według niektórych rad można tego uniknąć wkładając ser na chwilę do zamrażarki przed zawinięciem lub decydując się na podwójne opakowanie. Popularny influencer Ostravsky Gastrošef również opiera się na tym w swoim przepisie .

Ser z nadzieniem – Składniki:

Ser:

  • twardy ser, np. Edam,
  • 2 jajka wielkości M,
  • mąka zwykła,
  • bułka tarta ,
  • olej lub masło klarowane .

Nadzienie:

  • 2 łyżki kaparów,
  • natka pietruszki,
  • 2 oczka anchois,
  • 3 jajka,
  • 170 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżki ogórka kiszonego,
  • 1 łyżka tartych ogórków kiszonych,
  • 1 łyżka startej cebuli,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka kaszy manny, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Drobno posiekaj dwie łyżeczki kaparów z natką pietruszki, dodaj pokrojone na małe kawałki oczka anchois. Do wysokiej miski wbij jedno całe jajko i dwa żółtka. Dodać olej, sól i pieprz. Zmiksuj blenderem ręcznym na majonez. Jednocześnie mikser powinien poruszać się jak tłok. Połóż końcówkę blendera całkowicie na sam dół, włącz ją i powoli pociągnij do góry. Zajmuje to kilka sekund.

Do majonezu dodać ogórek kiszony, posiekane kapary z natką pietruszki i oczkami anchois. Posypać łyżką startych ogórków, cebuli, szczypiorku, musztardy i cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Teraz pokrój kawałki sera o wysokości około 1,5 cm w trójkąty.

Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej i jeszcze raz, ale tylko w jajku i bułce tartej. Do smażenia najlepiej używać masła klarowanego. Smażyć ser z obu stron na złoty kolor. Jako dodatek podawaj np. gotowane lub pieczone ziemniaki oraz domowy tatar z kaparami i oczkami.