Takie serniki były przygotowywane przez nasze babcie i prababcie, a ich smak na zawsze pozostał w naszej pamięci. Ten wyjątkowy i stary przepis charakteryzuje się kruchym spodem i kremowym wnętrzem.
Ciasto na spód i kratkę: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do uzyskania jednolitej masy, a następnie podzielić na dwie części (w proporcjach 2/3 i 1/3) i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Rozwałkować większą część ciasta, ułożyć na dnie formy, ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu spód należy wystudzić.
Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie, a masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do dużej miski. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, a potem łyżeczka po łyżeczce zmielony wcześniej twaróg. Ucierać zawartość miski, a następnie dodać mąkę i rodzynki. Białka jajek ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Masa serowa wylana na upieczony spód, a na wierzch ułożona kratka z pasków ciasta posmarowana roztrzepanym żółtkiem dla uzyskania rumianego koloru. Piec sernik w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 50 do 60 minut. Po upieczeniu, ciasto powinno ostygnąć w lekko uchylonym piekarniku.
Last Updated on 25 stycznia 2024 by admin