Skórka z cytryny pozwoli Ci zapomnieć o bólu stawów – nie sądziłam, że to takie skuteczne

Cytryna – żółty zdrowy owoc, poprawiający naszą odporność, wykorzystywany jako dodatek do ciast i deserów. 

Stosuje się ją do sporządzania aromatycznych herbat, zwłaszcza w okresie jesienno -zimowym, a latem kilka plasterków cytryny zalanej zimną wodą wzbogaca jej smak, nawadnia i odświeża organizm. Ten kwaśny owoc zawiera niezwykle dużo witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy A, C, B1, B6, potas, kwas foliowy, pektyny, magnez, fosfor, wapń i bioflawonoidy.

Wpływa również leczniczo na wątrobę, jelita, pobudzając trawienie. Nie tylko miąższ ma zdrowotne zastosowanie. Wyrzucana przeważnie po obraniu skórka, doskonale wpływa na nasze stawy. Jeśli masz z nimi problem, wypróbuj naszych sposobów.

Zastosowanie skórki z cytryny na bolące stawy

1. Obrane skórki z 2 cytryn, uprzednio umyte, przekładamy do słoika.

Zalewamy je oliwą z oliwek, tak by były całkowicie zakryte.

Po 2 tygodniach mamy gotowy preparat. Namaczamy gazik w oliwie, owijamy gazą i pozostawiamy na całą noc. Należy zabezpieczyć tylko pościel przed pobrudzeniem.

2. Cytrynę myjemy, ścieramy tylko żółtą część.

Nakładamy ją na bolące stawy, owijamy bandażem i pozostawiamy na całą noc lub kilka godzin.