Skrzydełka Z Kurczaka W Stylu Azjatyckim – Oto Instrukcja przygotowania.

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 100 ml sosu sojowego (5 łyżek gęstego słodkiego + 5 łyżek klasycznego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • kawałek całego cynamonu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 liść laurowy
  • sól

Proces przygotowania:

Podziel skrzydła na trzy części na stawach. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody, którą solimy. Doprowadź do wrzenia, dodaj skrzydełka i gotuj przez 5-10 minut. Wyjmij bardziej mięsiste części, końcówki skrzydełek zalej wrzącą wodą, dodaj liść laurowy i gotuj bulion na najniższym poziomie.

Gorące skrzydełka od razu włóż do miski z sosem sojowym i przykryj. Pozostawić do marynowania na co najmniej godzinę, od czasu do czasu potrząsając miską i obracając skrzydełka. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i czosnek i rozgrzej piekarnik do 200°C.

Na patelni rozgrzej oliwę (najlepiej metalową, żeby można było ją później wstawić do piekarnika), włóż odsączone skrzydełka, podsmaż je ze wszystkich stron, dodaj cebulę i czosnek, podsmaż i polej pozostałym sosem sojowym z miskę i taką ilość wrzącego bulionu z kurczaka, aby mięso było prawie zanurzone. Dodać imbir i cały cynamon i wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut, w trakcie polewania i obracania mięsa.

Zdejmij patelnię, wyjmij mięso i trzymaj w cieple.  Podajemy z pieczywem, które namacza się w sosie.