Stosowany przeze mnie sposób moczenia nadaje im unikalny, niezwykle delikatny smak. Musisz spróbować!
fot:istock.com
Śledzie moczymy przez 2 godz. w wodzie, następnie wylewamy wodę i zalewamy świeżą, dodając do niej 4 łyżki octu i 2 łyżki oleju. Potem mieszamy i moczymy w niej śledzie przez około 2 godz. (to sprawi, że śledzie nabiorą wyrazistego smaku, a ocet będzie praktycznie niewyczuwalny)
Potem wyjmujemy śledzie i kroimy na kawałeczki „na raz”, układamy je słoiku. Ważne aby na przemian przekładać cebulką pokrojoną w półplasterki. Na samym końcu zalewamy olejem, żeby je przekryć, zakręcamy słoiczek i odstawiamy na przynajmniej 2 godzinki do lodówki, a najlepiej na całą noc. W moim domu naprawdę znikają bardzo szybko:)
Last Updated on 29 października 2020 by admin