Podczas okresu okołomenopauzalnego często dochodzi do zmniejszenia masy kostnej, co określa się jako przerzedzenie kości. Jak wykazały badania przeprowadzone w Uniwersytecie Stanowym na Florydzie, suszone śliwki, w przeciwieństwie do mleka i produktów mlecznych, powodowały odwrócenie tego niekorzystnego procesu.
W badaniu trwającym 11 miesięcy kobiety każdego dnia spożywały 100 g suszonych śliwek, co spowodowało uzyskanie większej masy kostnej niż w przypadku kobiet niespożywających tych owoców. Można wysnuć wniosek, że jedzenie śliwek korzystnie wpływa na układ kostny.
Owoce te są świetnym źródłem polifenoli, które zapobiegają stanom zapalnym stawów i kości, a także w naturalny sposób wspomagają układ odpornościowy.
W przypadku problemów z zaparciami zaleca się krótkotrwałe umieszczenie 3 sztuk śliwek w gorącej wodzie, a następnie spożycie ich przed każdym posiłkiem. Uzyskany efekt przeczyszczający nie jest gwałtowny, ponieważ działają one bardzo łagodnie.
Spożywanie suszonych śliwek jest opłacalne dla zdrowia, ponieważ zapobiegają one chorobom serca, dzięki zawartości potasu, polifenoli oraz pozostałych składników odżywczych. Charakteryzują się działaniem wzmacniającym mięsień sercowy i normalizującym tętno.
Last Updated on 25 października 2022 by admin