Smażone bułeczki ziemniaczane a la chipsy – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Smażone bułeczki ziemniaczane à la chips – procedura przygotowania

Jeżeli masz już dość kupowania chipsów i chcesz skosztować czegoś oryginalnego, wypróbuj te smażone bułeczki ziemniaczane. Chrupiący przysmak przygotujesz w 15 minut.

Składniki

  • ziemniaki – 1 szt
  • skrobia kukurydziana – 1 łyżka
  • olej – 500 ml
  • sól dla smaku
  • pietruszka – do smaku

Przygotowanie

Obierz jednego dużego ziemniaka i pokrój go na cienkie plasterki za pomocą tarki. Plastry ziemniaków układamy na sicie zamoczonym w zimnej wodzie. Uwaga: Zanurzenie ziemniaków w zimnej wodzie zapobiegnie ich brązowieniu. Następnie wyjmij plastry i rozłóż je na desce. Użyj serwetki, aby wchłonąć z nich nadmiar wody. Następnie posyp plastry mąką kukurydzianą i ułóż je na pozostałych plasterkach. Posyp plastry ponownie skrobią i zwiń.

Wskazówka: Nakłuj każdą bułkę ziemniaczaną wykałaczką, aby zachowała swój kształt i nie otworzyła się. Smażyć bułeczki na rozgrzanym oleju, aż zaczną się rumienić – zajmie to około 5 minut. Gotowe bułeczki wyjmujemy z oleju i przekładamy do miski wyłożonej serwetkami.

Uwaga: Serwetki pomogą wchłonąć nadmiar tłuszczu ze smażonych bułek ziemniaczanych. Zamiast tego używaj białych serwetek – kolorowe serwetki mogą obniżyć wartość bułek. Następnie wyjmij wykałaczki z bułek, posol je i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Do przyprawienia można także użyć suszonej natki pietruszki. Smacznego!