Trik, dzięki któremu przygotujesz soczyste i miękkie w środku kotlety.

Każdy z nas potrafi panierować kotlety. Jak się jednak okazuje, ciekawych inspiracji nigdy dość! Na pewno warto byłoby wypróbować starą sztuczkę, dzięki której przygotujemy jeszcze smaczniejsze kotlety.

Jak zrobić wyjątkową panierkę?

Przygotowanie wyjątkowej panierki jest niesamowicie proste. Najpierw warto jednak w odpowiedni sposób przygotować kotlety. Po ich ubiciu i posoleniu, dobrze byłoby namoczyć mięso w mleku. Dzięki temu, kotlety będą przyjemnie soczyste i miękkie.

Następnie, należy kierować się dwiema bardzo istotnymi, ale prostymi zasadami. Do jajek trzeba dolać odrobinę piwa, a mąka powinna być półgruba. W pierwszej kolejności, należy panierować kotlety w mące, a następnie w jajku z piwem. Potem, po raz kolejny należy umieścić mięso w talerzu z mąką, a później w misce z jajkiem.

Kolejnym krokiem będzie obtoczenie mięsa w bułce tartej. Dzięki takiej panierce, kotlety będą smaczne i przyjemnie chrupiące! Takie danie zaspokoi apetyty wszystkich domowników.

Przepis na świetne kotlety! Jeżeli chcesz przygotować luksusowe kotlety, skorzystaj z poniższych rad!

Składniki:

  • wieprzowina
  • czerstwe rogaliki
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko
  • kilka kromek chleba
  • jaja i odrobina jasnego piwa

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności posolić mięso, a następnie namoczyć je w mleku. Najlepiej, jeśli mięso pozostanie w mleku przez godzinę. Dopiero później będzie można obtoczyć kotlety w panierce, a następnie je usmażyć. Czerstwe bułki należy zmieszać z bułką tartą, a jajka z piwem.

Jeśli chodzi o obtaczanie koletów, w pierwszej kolejności należy umieścić je w misce z mąką, potem w jaju z piwem, a później w mące i ubitym jajku. Dopiero na samym końcu, używamy bułki tartej.

Jeżeli pragniesz przygotować wyjątkowo delikatne i soczyste mięso, zdecyduj się na użycie niewielkiej ilości tłuszczu. Jak to zrobić? To proste!

Piekarnik rozgrzej do 110 stopni Celsjusza. W międzyczasie, należy przygotować naczynie żaroodporne i wyłożyć je grubymi kromkami chleba. Na chlebie układamy usmażone wcześniej mięso i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 45 minut. Warto jednak kontrolować czas pieczenia. Tak przygotowane mięso będzie niezwykle soczyste i delikatne w smaku, a zawartość tłuszczu w bułce tartej będzie minimalna.