Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze plastry. Smażyć na maśle. Wymieszaj drobno posiekaną cebulę z pieczarkami. Wszystko razem pieczemy. Gdy cebula zmięknie, posyp wszystko mąką. Pieczemy chwilę i dolewamy wodę (250 ml). Doprawiamy solą i pozostawiamy na około 20 minut. Na koniec dodaj do sosu śmietanę i sok z cytryny i chwilę gotuj. Udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.
Do miski wsyp przesianą mąkę i sól. Ubij mleko z żółtkami i powoli wlej do miski. Zrobimy cienkie ciasto, do którego wymieszamy pokrojone w kostkę bułeczki. Ubij białka ze szczyptą soli i dokładnie wymieszaj z ciastem. Przygotuj 3-4 kubki (300 ml, nie więcej), posmaruj je masłem i posyp grubo mąką.
Kubki napełniamy maksymalnie do dwóch trzecich. Kubki umieszczamy we wrzącej łaźni wodnej tak, aby ich poziom osiągnął maksymalnie połowę. W zależności od wielkości filiżanek gotować przez 25-40 minut. Knedle urosną, nie bój się pięknych czapek na kubku. Po ugotowaniu wyjąć filiżanki z kąpieli wodnej, lekko ostudzić i wyciągnąć knedle z filiżanek.
Last Updated on 7 września 2023 by admin