Obierz i zetrzyj 2 ziemniaki na drobno i 3 na grubej tarce. Z utartych ziemniaków odcisnąć cały nadmiar soku, posolić i popieprzyć, dodać rozgnieciony kminek, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do masy wbić 2 jajka, dodać bułkę tartą i mąkę pszenną i zagnieść spójne ciasto.
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i solimy lub pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy smalec i układamy na nim cienką warstwę ciasta ziemniaczanego, które smażymy na małym ogniu, aż lekko skurczy się od spodu.
Tak przygotowany plasterek mięsa wcisnąć w placek ziemniaczany i przykryć drugą warstwą ciasta na placek ziemniaczany. W ten sposób stek powinien być powoli smażony z każdej strony przez co najmniej 15 minut, aby mięso było upieczone w środku. Nie musisz się martwić, że wyschnie, ciasto ziemniaczane zatrzyma całą wilgoć w środku. W ten sposób przetwarzamy resztę ciasta ziemniaczanego i plastry mięsa.
Last Updated on 20 stycznia 2023 by admin