Czy nadal obtaczasz kotlety w bułce tartej. Zastąp go tym składnikiem – nie wchłoną tłuszczu, będą zdrowsze i jeszcze bardziej chrupiące.

Kotlety schabowe uwielbiamy między innymi za ich złocistą i chrupiącą skórkę.

Teraz z łatwością możemy przygotować go w zdrowy i dietetyczny sposób. Wystarczy zastąpić bułkę tartą innym składnikiem, który na pewno masz w swojej kuchni. Dzięki niemu kawałki nie stracą smaku, będą bardziej chrupiące i przede wszystkim zdrowsze.

Zastąp bułkę tartą tym składnikiem z kuchni

Płatki owsiane mają wyraźną przewagę nad bułką tartą. Z tego powodu zawijanie w nie kotletów schabowych jest niezwykle dobrym pomysłem. Wystarczy, że zmiel w blenderze porcję potrzebną do panierowania steków.

Wymagana ilość powinna być porównywalna z ilością bułki tartej do klasycznego zawijania. Płatki owsiane w przeciwieństwie do bułki tartej nie wchłaniają oleju podczas smażenia. Dzięki temu unikniesz spożycia dodatkowej porcji tłuszczu w kotletach schabowych.

Jedzenie jest mniej kaloryczne, a przez to zdrowsze. Przy okazji minimalizujemy ryzyko przyrostu masy ciała. To nie wszystkie zalety niezwykłego składnika kotletów schabowych.

Szybko przekonasz się, że ta wersja jest jeszcze bardziej chrupiąca od klasycznej. Bułka tarta wchłania tłuszcz i staje się wilgotna. Problem ten nie dotyczy płatków owsianych.

Smażenie kotletów schabowych nigdy nie było tak proste. W przeciwieństwie do bułki tartej, płatki owsiane są prawie niemożliwe do spalenia. Tak przygotowany obiad nie tylko smakuje pysznie i jest zdrowszy, ale w rezultacie smakuje naprawdę wyśmienicie.

Najzdrowsza panierka

Panierowanie steków w płatkach owsianych to świetny sposób na dodanie do swojej diety zdrowszych składników odżywczych. Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych składników panierowania steków, a oto kilka powodów, dla których warto je stosować.

Wysoka zawartość błonnika:

Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika, który pomaga regulować trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, takich jak cukrzyca i choroby układu krążenia.

Niska zawartość węglowodanów:

W porównaniu do innych opakowań płatki owsiane są niskokaloryczne i zawierają niewiele cukru, co sprawia, że ​​nie przyczyniają się do tycia.

Wysoka zawartość białka:

Płatki owsiane są bogatym źródłem białka, które jest ważne dla utrzymania i budowy masy mięśniowej.

Źródło przeciwutleniaczy:

Płatki owsiane zawierają przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wielu chorób.

Łatwe i pyszne:

Zawijanie sznycla w płatki owsiane jest proste i szybkie i nadaje sznycelowi smaczną i zdrową warstwę. Wszystkie te powody, a także wiele innych, pokazują, dlaczego warto zawijać sznycel w płatkach owsianych. To świetny sposób na poprawę nawyków żywieniowych i nadanie jedzeniu nowego wymiaru. Dlaczego więc nie spróbować?

Inne wskazówki, w co zawinąć steki zamiast bułki tartej

Bułka tarta Panko : Bułka tarta Panko to rodzaj japońskiej bułki tartej, która doskonale nadaje się do panierowania ryb, kurczaka i oczywiście kotletów schabowych. Jest drobniejszy od zwykłej bułki tartej i dzięki temu łatwiej upiec go na złoty kolor.

Mielone orzechy: Mielone migdały, orzechy laskowe lub orzechy pekan stanowią doskonałą alternatywę dla sznycla. Wystarczy obtoczyć stek w roztrzepanym jajku, a następnie w zmielonych orzechach i upiec na złoty kolor.

Chleb: Posiekany, suchy chleb to kolejny świetny sposób na zawinięcie sznycla. Stek panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w siekanym pieczywie i pieczemy na patelni lub w piekarniku na złoty kolor.

Nasiona : Na przykład nasiona sezamu, nasiona słonecznika lub pestki dyni to kolejny świetny sposób na panierowanie steku. Obtocz stek w roztrzepanym jajku, następnie w nasionach i piecz na złoty kolor.

Mąka kukurydziana: Sznycel można również obtoczyć w mące kukurydzianej. Wystarczy, że kotlet panierowany w roztrzepanych jajkach panierujemy w mące kukurydzianej i pieczemy na złoty kolor.