Ta aromatyczna i delikatna mięsna potrawa w połączeniu z przepysznym sosem sprawdzi się zarówno, jako codzienny obiad, ale także wspaniale urozmaici świąteczny stół.
Kroimy cebulę w cienkie paski i podsmażamy na oleju. Marchewkę siekamy i smażymy na tej samej patelni, ale nie mieszamy z cebulą.
Mięso przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy w taki sposób, aby uzyskać długie i stosunkowo cienkie plastry. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.
Następnie odcinamy twarde części liści kapusty, które zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, aby zmiękły. Po upłynięciu tego czasu, wyjmujemy je i delikatnie osuszamy. Na każdym liściu układamy kawałek mięsa i odrobinę nadzienia marchewkowo-cebulowego.
Całość zawijamy w rulon i układamy obok siebie w garnku. Polewamy delikatnie gorącą wodą i uzupełniamy pokrojonymi pomidorami. Przykrywamy pokrywką i gotujemy potrawę na małym ogniu przez około 30 minut.
W czasie gotowania mieszamy posiekany koperek ze śmietaną oraz mąką i tak powstały sos wlewamy do garnka po upłynięciu 30 minut. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Last Updated on 9 listopada 2021 by admin