Fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Niezwykle aromatyczne i delikatne w smaku, idealnie sprawdzą się jako codzienny obiad.

Zaskocz swoich bliskich i gości idealną odmianą klasycznych gołąbków!

Ta aromatyczna i delikatna mięsna potrawa w połączeniu z przepysznym sosem sprawdzi się zarówno, jako codzienny obiad, ale także wspaniale urozmaici świąteczny stół.

Składniki:

  • steki wieprzowe
  • kapusta pekińska
  • 150ml śmietany
  • 3-4 pomidory
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól, koperek, mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w cienkie paski i podsmażamy na oleju. Marchewkę siekamy i smażymy na tej samej patelni, ale nie mieszamy z cebulą.

Mięso przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy w taki sposób, aby uzyskać długie i stosunkowo cienkie plastry. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.

Następnie odcinamy twarde części liści kapusty, które zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, aby zmiękły. Po upłynięciu tego czasu, wyjmujemy je i delikatnie osuszamy. Na każdym liściu układamy kawałek mięsa i odrobinę nadzienia marchewkowo-cebulowego.

Całość zawijamy w rulon i układamy obok siebie w garnku. Polewamy delikatnie gorącą wodą i uzupełniamy pokrojonymi pomidorami. Przykrywamy pokrywką i gotujemy potrawę na małym ogniu przez około 30 minut.

W czasie gotowania mieszamy posiekany koperek ze śmietaną oraz mąką i tak powstały sos wlewamy do garnka po upłynięciu 30 minut. Gotujemy do momentu zgęstnienia.

Można podawać do stołu. Smacznego!