Strogonow wołowy z grzybami: Gdy tylko wystawię na stół znika w kilka chwil. Przepis.

Składniki:

  • 700 g polędwicy wołowej
  • sól i pieprz
  • 1 cebula
  • kawałek masła
  • około 50 g ogórków kiszonych
  • 200 g pieczarek
  • łyżka
  • łyżeczka musztardy
  • 100 ml czerwonego wina
  • ok . 200 ml bulionu (lub szklanka bulionu żelowego + woda)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany


Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w krążki podsmażamy na maśle, następnie dodajemy mięso pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, zalewamy winem, dodajemy pokrojone pieczarki, ogórki, puree, bulion i po odparowaniu alkoholu delikatnie dusimy pod przykryciem. Na koniec wymieszać ze śmietaną.

Podawaj z puree ziemniaczanymi, krokietami lub ryżem.