Warto wprowadzić je do diety zwłaszcza dla kobiet w ciąży osób cierpiących na anemię lub profilaktycznie – zapobiegają nagromadzaniu wolnych rodników w organizmie.
Dzięki tak doprawionej surówce, nawet największy niejadek przekona się do słodkiego smaku tych czerwonych warzyw.
Przede wszystkim przy zakupie warzyw zwróć uwagę na ich twardość i świeżość. Smaczne warzywa nie mogą być miękkie ani mieć widocznych zmian na powierzchniach. Te najsłodsze będą twarde i ciemno-czerwone.
Jeśli masz już przygotowane świeżą marchew i buraka, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce. Warzywa przełóż do miski i posyp cukrem, a następnie poczekaj aż wypuszczą sok.
Drobniutko posiekaną cebulę zeszklij na oleju na złoty kolor. Na patelnię dodaj wcześniej starte warzywa odciśnięte z nadmiaru soku.
Sałatkę zabezpiecz przykrywką i odstaw do ostygnięcia. Następnie włóż na 2 godziny do lodówki – dzięki temu smaki „przejdą” sobą i a surówka będzie tak pyszna, że nikt się jej nie oprze 🙂
Last Updated on 20 lipca 2021 by admin