Ścieram surowe buraki na tarce i powstaje ta pyszna buraczana surówka – pyszny smak!

Buraki to źródło wielu witamin, antyutleniaczy oraz kwasów foliowych.

Warto wprowadzić je do diety zwłaszcza dla kobiet w ciąży osób cierpiących na anemię lub profilaktycznie – zapobiegają nagromadzaniu wolnych rodników w organizmie.

Dzięki tak doprawionej surówce, nawet największy niejadek przekona się do słodkiego smaku tych czerwonych warzyw.

Do przygotowania surówki z buraków potrzebujesz:

  • 500 g buraków
  • 300 g marchewki
  • 350 g cebuli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 100 g oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól, pieprz

Jak przygotować surówkę?

Przede wszystkim przy zakupie warzyw zwróć uwagę na ich twardość i świeżość. Smaczne warzywa nie mogą być miękkie ani mieć widocznych zmian na powierzchniach. Te najsłodsze będą twarde i ciemno-czerwone.

Jeśli masz już przygotowane świeżą marchew i buraka, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce. Warzywa przełóż do miski i posyp cukrem, a następnie poczekaj aż wypuszczą sok.

Drobniutko posiekaną cebulę zeszklij na oleju na złoty kolor. Na patelnię dodaj wcześniej starte warzywa odciśnięte z nadmiaru soku.

Cały czas mieszając wlej sos sojowy, ocet, dodaj cukier puder i przyprawy.

Sałatkę zabezpiecz przykrywką i odstaw do ostygnięcia. Następnie włóż na 2 godziny do lodówki – dzięki temu smaki „przejdą” sobą i a surówka będzie tak pyszna, że nikt się jej nie oprze 🙂