Pamiętasz pyszny strudel świąteczny od babci lub mamy? Chcesz upiec równie pysznie? Nasz przepis poprowadzi Cię krok po kroku.
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 żółtka (białka zostaw do posmarowania)
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 120 g cukru granulowanego
- 2 szczypty soli
- garść namoczonych w rumie rodzynek (lub kandyzowanych owoców)
- skórka z cytryny (może być również suszona)
- 400 g mąki półgrubej
- 200 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
Na powierzchnię:
- 2 białka jaj
- plastry obranych migdałów lub posiekanych orzechów (można pominąć)
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Umieść składniki w misce od miksera, w kolejności, w jakiej są wymienione. Ustawiamy program. Po zakończeniu programu ciasto jest cudownie sprężyste, miękkie i ładnie wyrośnięte. Na rolce podziel ciasto na dwie połowy, z każdej połówki wytnij po sześć kawałków. Z nich rozwijamy pasma i dziergamy w klasyczny sposób.
Z ciasta wystarczą dwie bombki po sześć, albo możemy zrobić jedną dużą, złożoną bombkę z dziewięciu nitek. Podczas robienia na drutach lekko posyp mąką ręce, aby nici się nie sklejały. Ciasto na bułce możemy lekko oprószyć mąką i przełożyć zrobioną na drutach choinkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, możemy przykryć ściereczką. Gdyby świąteczne ciasteczka nie urosły wystarczająco, popękałyby w piekarniku.
Gdy świąteczne strudle wyrosną (powinny podwoić swoją objętość), posmaruj je ubitymi białkami, posyp płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami lub pozostaw bez dekoracji i włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy powoli przez około 40 minut, każdorazowo według piekarnika, w trakcie pieczenia sprawdzamy wykałaczką. Jeśli za bardzo się przypalą na wierzchu, przykryj je papierem do pieczenia i dokończ pieczenie.