Doskonałe świąteczne ciasto z miksera. Przepis na niesamowity strudel.

Pamiętasz pyszny strudel świąteczny od babci lub mamy? Chcesz upiec równie pysznie? Nasz przepis poprowadzi Cię krok po kroku.

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 żółtka (białka zostaw do posmarowania)
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g cukru granulowanego
  • 2 szczypty soli
  • garść namoczonych w rumie rodzynek (lub kandyzowanych owoców)
  • skórka z cytryny (może być również suszona)
  • 400 g mąki półgrubej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży

Na powierzchnię:

  • 2 białka jaj
  • plastry obranych migdałów lub posiekanych orzechów (można pominąć)
  • cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Umieść składniki w misce od miksera, w kolejności, w jakiej są wymienione. Ustawiamy program. Po zakończeniu programu ciasto jest cudownie sprężyste, miękkie i ładnie wyrośnięte. Na rolce podziel ciasto na dwie połowy, z każdej połówki wytnij po sześć kawałków. Z nich rozwijamy pasma i dziergamy w klasyczny sposób.


Z ciasta wystarczą dwie bombki po sześć, albo możemy zrobić jedną dużą, złożoną bombkę z dziewięciu nitek. Podczas robienia na drutach lekko posyp mąką ręce, aby nici się nie sklejały. Ciasto na bułce możemy lekko oprószyć mąką i przełożyć zrobioną na drutach choinkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, możemy przykryć ściereczką. Gdyby świąteczne ciasteczka nie urosły wystarczająco, popękałyby w piekarniku.

Gdy świąteczne strudle wyrosną (powinny podwoić swoją objętość), posmaruj je ubitymi białkami, posyp płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami lub pozostaw bez dekoracji i włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy powoli przez około 40 minut, każdorazowo według piekarnika, w trakcie pieczenia sprawdzamy wykałaczką. Jeśli za bardzo się przypalą na wierzchu, przykryj je papierem do pieczenia i dokończ pieczenie.

Po upieczeniu i ostudzeniu dodać odrobinę cukru. Smacznego!