Przepisy na najpopularniejsze świąteczne desery: Zapisz – najlepsze przepisy w jednym miejscu.

Przedstawiamy najpopularniejsze świąteczne desery, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. 

Dwukolorowe kostki z orzecha włoskiego

Składniki (na dużą blachę do pieczenia):

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 200 gramów cukru pudru
  • 80 mililitrów oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 200 gramów mąki półgrubej
  • 1⁄2 dostawca piekarni
  • nadzienie orzechowe
  • 250 gramów mielonych orzechów
  • 150 gramów cukru pudru
  • 1 decylitr rumu
  • Biała przestrzeń
  • 200 gramów cukru pudru
  • 200 gramów cery
  • 150 gramów mleka półtłustego w proszku
  • czekolada do polewania
  • lukier

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej, wodę, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Rozłóż na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blasze i upiecz. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160°C w piekarniku z termoobiegiem.

Upieczone ciasto posmarować marmoladą. Nadzienie orzechowe: zmiel orzechy, dodaj cukier, rum i dobrze wymieszaj. Rozłóż równomiernie na upieczonej blasze ciasta. Na polewę: ręcznie wymieszaj w misce mleko w proszku z cukrem i wygładź masę, którą wałkujemy na papierze do pieczenia wewnątrz blachy do pieczenia.

Następnie razem z papierem masę zaginamy i wykładamy na ciasto. Wygładzamy i pozostawiamy do stwardnienia. Pokroić w kostkę i zanurzyć jedną bułkę do połowy w czekoladzie.

Metrowiec

Składniki:

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 260 g mąki półgrubej
  • 200 ml oleju
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Krem:

  • 1 budyń waniliowy lub złote ucho
  • 300 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

Polewa:

  • Bita śmietana lub lukier czekoladowy

Czekoladowy krem:

  • 200 g czekolady do gotowania
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier, po kolei żółtka, a następnie olej. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z ciastem. Na koniec wymieszać z ubitymi białkami. Podziel ciasto na dwie części i wymieszaj kakao w jednej.

Foremki na dziczyznę dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką, do każdej wlać inne ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Sprawdzić wykałaczką, odstawić upieczone do ostygnięcia. Krem przygotowujemy klasycznie gotując budyń.

Odstawiamy do ostygnięcia, ubijamy masło z cukrem, a następnie mieszamy budyń w częściach. Ostudzone biszkopty kroimy w plastry, które następnie łączymy ze śmietaną. Następnie cały deser posmarować pozostałym kremem i polać polewą czekoladową. Lub po prostu udekoruj bitą śmietaną i posyp czekoladą.