Przepisy na najpopularniejsze świąteczne desery: Zapisz – najlepsze przepisy w jednym miejscu.
Przedstawiamy najpopularniejsze świąteczne desery, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach.
Dwukolorowe kostki z orzecha włoskiego
Składniki (na dużą blachę do pieczenia):
Ciasto:
- 5 jajek
- 200 gramów cukru pudru
- 80 mililitrów oleju
- 2 łyżki kakao
- 200 gramów mąki półgrubej
- 1⁄2 dostawca piekarni
- nadzienie orzechowe
- 250 gramów mielonych orzechów
- 150 gramów cukru pudru
- 1 decylitr rumu
- Biała przestrzeń
- 200 gramów cukru pudru
- 200 gramów cery
- 150 gramów mleka półtłustego w proszku
- czekolada do polewania
- lukier
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej, wodę, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Rozłóż na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blasze i upiecz. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160°C w piekarniku z termoobiegiem.
Upieczone ciasto posmarować marmoladą. Nadzienie orzechowe: zmiel orzechy, dodaj cukier, rum i dobrze wymieszaj. Rozłóż równomiernie na upieczonej blasze ciasta. Na polewę: ręcznie wymieszaj w misce mleko w proszku z cukrem i wygładź masę, którą wałkujemy na papierze do pieczenia wewnątrz blachy do pieczenia.
Następnie razem z papierem masę zaginamy i wykładamy na ciasto. Wygładzamy i pozostawiamy do stwardnienia. Pokroić w kostkę i zanurzyć jedną bułkę do połowy w czekoladzie.
Metrowiec
Składniki:
- 7 jajek
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 260 g mąki półgrubej
- 200 ml oleju
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 1 budyń waniliowy lub złote ucho
- 300 ml mleka
- 200 g cukru
- 200 g masła
Polewa:
- Bita śmietana lub lukier czekoladowy
Czekoladowy krem:
- 200 g czekolady do gotowania
- 150ml śmietanki kremówki
- 50 g masła
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier, po kolei żółtka, a następnie olej. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z ciastem. Na koniec wymieszać z ubitymi białkami. Podziel ciasto na dwie części i wymieszaj kakao w jednej.
Foremki na dziczyznę dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką, do każdej wlać inne ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Sprawdzić wykałaczką, odstawić upieczone do ostygnięcia. Krem przygotowujemy klasycznie gotując budyń.
Odstawiamy do ostygnięcia, ubijamy masło z cukrem, a następnie mieszamy budyń w częściach. Ostudzone biszkopty kroimy w plastry, które następnie łączymy ze śmietaną. Następnie cały deser posmarować pozostałym kremem i polać polewą czekoladową. Lub po prostu udekoruj bitą śmietaną i posyp czekoladą.