Świąteczny sernik z rodzynkami – tak łatwego i szybkiego w przygotowaniu nie znajdziesz nigdzie.

To najszybszy i najłatwiejszy sernik, jaki kiedykolwiek piekłaś. Polecam wszystkim ceniącym swój czas spędzony w kuchni i miłośnikom serowych wypieków.

Delikatny i puszysty deser, który przygotujesz z prawdziwą przyjemnością i na każdą okazję. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 1 kg twarogu
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1,5 łyżki skrobi
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 tabliczka czekolady
  • wanilia
  • rodzynki
PRZYGOTOWANIE:

1. Roztrzep jajka z cukrem, dodaj twaróg, a na koniec sok z cytryny. Utrzyj na jednolitą, gładką masę.

2. Teraz, do masy dodaj kaszę mannę, skrobię, rodzynki i wanilię. Dobrze wymieszaj.

3. Masę przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź na całej powierzchni.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180–200°C, przez 30–40 minut.

5. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor, jest gotowe. Przed podaniem, polej sernik rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Świąteczny sernik z rodzynkami według tego przepisu, możesz urozmaicić według uznania, dodając do masy serowej np: cynamon, skórkę startą z pomarańczy lub cytryny, kandyzowane lub suszone owoce, imbir czy gałkę muszkatołową. W ten sposób możesz serwować ten sernik częściej, bez ryzyka że szybko znudzi się domownikom lub zapraszanym gościom.
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!