6. Kolejnym etapem jest dodanie cukru, na każde 100 ml płynu 100 gramów cukru. W tym przypadku na 500 ml = 500g, teraz jest też czas na dodanie soku z cytryny.
7. Wszystko razem zagotowujemy, usuwamy tworzącą się na powierzchni pianę. Gotujemy całość na wolnym ogniu, do uzyskania gęstszego syropu, ale nie dłużej, niż 30 min.
8. Gorący płyn przelewamy, zachowując ostrożność, do wcześniej przygotowanych, wysterylizowanych buteleczek lub słoiczków i zamykamy.
9. Po ostygnięciu można dodatkowo zapasteryzować, umieszczając buteleczki w garnku z wodą, gotować około 10 – 20 minut, by mieć pewność, że dobrze się zamknęły.
Przy tych proporcjach powinniśmy uzyskać około 600 ml złocistego płynu. Syrop ten jest wspaniałym dodatkiem do herbat lub koktajli owocowych. Nadaje się do rozcieńczania z czystą wodą lub wodą mineralną. Może być też smakowitym dodatkiem do naleśników, czy do polania lodów.
Last Updated on 18 sierpnia 2023 by admin