Jasnozielone, młode, wiosenne pędy świerka obfitują w witaminę C, dzięki czemu doskonale wpływają na układ odpornościowy oraz wspomagają oczyszczanie organizmu.
Młode pędy pomagają również w zwalczaniu stresu, dodają energii i pomagają utrzymać równowagę psychofizyczną.
Co ciekawe, ze świerka można przygotować syrop, który pozytywnie wpływa na drogi oddechowe, niwelując nieżyt nosa i kaszel, a także zmniejszają dolegliwości towarzyszące astmie.
Zbieranie młodych, świerkowych pędów
Wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia, na każdym świerku można znaleźć świeże, jasnozielone pędy. Takie gałązki można zbierać od kwietnia do czerwca, w zależności od temperatur. Jeżeli wiosna jest wyjątkowo ciepła, to młode pędy mogą pojawić się wcześniej.
Zbierając jasnozielone, młode gałązki, staraj się wybierać jak najmniejsze pędy – takie o długości 3-5 cm będą odpowiednie. Młode gałązki mają miękkie, niekłujące igły. Zbieranie świerkowych gałązek powinno się odbywać przy suchej pogodzie. Pędów najlepiej szukać w lasach, oddalonych od dróg. Podczas zbierania można odcinać lub odłamywać pędy. Ważne – z jednego drzewka należy zebrać tylko kilka pędów, żeby nie zaburzać jego wzrostu.
Przepis na świerkowy syrop lecznicy
Składniki:
- cytryna,
- cukier,
- młode świerkowe pędy
Przygotowanie:
Robienie syropu zacznij od dokładnego opłukania zebranych pędów, a następnie od delikatnego osuszenia ich za pomocą ręczników papierowych. Weź czysty, szklany słoik i ułóż w nim mniej więcej trzycentymetrową warstwę z pędów. Następnie, zasyp gałązki mniej więcej centymetrową warstwą cukru, a na niej połóż plasterki cytryny. Powtarzaj, aż zapełnisz cały słoik. Ostatnią warstwą powinna być warstwa wykonana z cukru. Delikatnie dociśnij całość, a następnie przykryj ją celofanem i zabezpiecz słoik za pomocą gumki lub sznurka.
Gotowy słoik postaw w nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie. Pozwól całości odstać przynajmniej trzy tygodnie (może być nieco dłużej). Na koniec gotowy syrop odcedź przez gazę, przelewając go do małych buteleczek lub słoiczków. Przechowuj w lodówce. Do syropu możesz dodać laskę cynamonu lub kwiaty mniszka lekarskiego.
Zastosowanie:
Świerkowy syrop warto wykorzystać jako środek przeciwko przeziębieniu. Dawkowanie – od 1 do 3 łyżek stołowych, spożywanych samodzielnie lub jako dodatek do herbaty. Prewencyjnie warto przyjmować jedną łyżeczkę dziennie, żeby zapobiegać chorobom i wspomagać układ odpornościowy. Taki domowy syrop wykonany z młodych świerkowych pędów łagodzi objawy reumatyzmu, bóle kończyn i mięśni oraz wspomaga oczyszczanie organizmu.
Miód z pędów świerka
Składniki:
- pędy świerka – 500g,
- woda – 500ml,
- łyżeczka kwasku cytrynowego,
- cytryna,
- cukier – 500g
Przygotowanie:
Świerkowe gałązki należy opłukać. Do garnka wlej wodę, wrzuć pędy i całość gotuj przez 20-30 minut. Dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki i odstaw na przynajmniej 24 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka, dodatkowo nakłuwając cytrynę.
Po upływie doby wyciśnij świerkowe pędy. Do płynu, który został w garnku dodaj cukier i zagotuj całość (na wolnym ogniu). Gotuj, aż płyn zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję między miodem, a dżemem. Gorący miód przelej do sterylnych słoików, odwróć je do góry nogami i zostaw na kilka godzin. Gotowy miód przechowuj w lodówce.