Szarlotka z kruszonką. Pyszny smak, nie do opisania. Przepis krok po kroku.

Kruche szarlotki, pachnące cynamonem i skórką cytryny, uwieńczone maślaną kruszonką będą nieodpartą atrakcją dla całej rodziny. Dodatkowo dzięki zastosowanemu w cieście twarogu jest ono przyjemnie sprężyste i nie kruszy się.

Składniki:

  • 250 g twarogu (kostka)
  • 220 g margaryny
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka cytrynowa
  • 6-7 dużych jabłek
  • cukier
  • cynamon

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej

Proces przygotowania

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Lekko rozpuszczoną margarynę łączymy z twarogiem, cukrem i jajkami. Posypać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i zagnieść ciasto. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj kruszonkę.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać roztopione masło i zagnieść palcami na kruszonkę. Rozłóż ciasto równomiernie na blasze do pieczenia. Na wierzchu ułożyć starte jabłka i posypać cukrem i cynamonem. Na koniec posypać kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz na różowo przez około 40 minut.