Przygotuj się na smakowitą rewolucję: szarlotka z kwaśną śmietaną, tak prosta i szybka w przygotowaniu, że nie uwierzysz.

Czas na przypomnienie sobie licznych przepisów na wypieki z jabłkami, jeśli nie teraz, to kiedy? Bez względu na to, czy jabłka są chrupiące czy miękkie.

Szarlotka, która kojarzy mi się z opadającymi liśćmi jesieni, jest moim osobistym symbolem tego sezonu. Chciałbym się otulić kocem, przeczytać książkę i cieszyć się każdym kęsem ulubionego deseru.

Moja rodzina co roku cieszy się prostym przepisem na szarlotkę z kwaśną śmietaną, który nie wymaga dużo czasu ani wysiłku. Szczególnie smakuje z gorącym kakao. Mam nadzieję, że moje dzieci będą pamiętać swoje dzieciństwo w ten sposób.

Składniki:

  • cukier, cynamon, sól do smaku
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 4 jabłka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 15 g cukru waniliowego
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Do głębokiej miski wbij jajka. Posyp je cukrem i ubijaj trzepaczką. Dodaj szczyptę soli i roztopione masło. Następnie wymieszaj, dodaj śmietanę i wanilinę. Po uzyskaniu jednolitej masy, do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przesiej je do miski z płynnymi składnikami. Zagnieść ciasto.

Obrać jabłka i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić miąższ w kliny lub duże kostki. Wymieszaj je z ciastem. Przygotuj naczynie do pieczenia, wyłożone pergaminem i wylej na nie ciasto równomiernie.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Sprawdź stan pieczenia wykałaczką. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć przez kilka minut zanim je podasz.

Przed pokrojeniem szarlotkę posyp mieszanką cukru pudru i cynamonu. Eksperymentuj zastępując jabłka jagodami, które należy posypać skrobią, by sok pozostał w środku. Czy uważasz, że to wspaniały przepis? Podziel się swoją opinią!