Wyjątkowy przepis na mięso równie smaczne jak z grilla: Pieczony szaszłyk wieprzowy.

Jeśli szukasz przepisu na pyszną wieprzowinę, koniecznie wypróbuj ten przepis. Ten pieczony szaszłyk wieprzowy smakuje tak samo fantastycznie jak grillowany.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 4 ziemniaki
  • czerwona papryka
  • zielony pieprz
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • plastry boczku
  • 2 łyżeczki jasnego piwa

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. Połóż plastry na twardej macie. Przykryć folią i postukać tłuczkiem z obu stron.

Mięso oprósz solą i czarnym pieprzem z obu stron i rozetrzyj w dłoniach. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w plastry.

Umieść ziemniaki w głębokiej misce, dodaj sól, czosnek, czarny pieprz i olej. Dobrze wymieszaj. Cebulę pokroić w krążki.

Przygotuj szaszłyki i wszystkie składniki na szaszłyki na twardej macie. Następnie nakłuwamy na przemian ziemniaki, mięso, paprykę, cebulę, boczek i ponownie ziemniaki. W ten sposób powtarzamy nakładanie warstw.

Umieść przygotowane szaszłyki na blasze do pieczenia. Natrzeć olejem.

Nalewamy piwo. W przepisie jest napisane 2 łyżeczki, ale można dodać więcej.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 200°C. Pierwsze 30-40 minut można piec pod folią aluminiową.