Nie kupuję już pieczywa: Idealny przepis na szybki chleb w 10 minut – po prostu upiecz.

Znakomity i ekspresowo szybki domowy chleb, który następnego dnia smakuje fantastycznie.

Składniki:

  • 5 szklanek mąki chlebowej (600-700 g)
  • 2 łyżki cukru (30 g)
  • 2 płaskie łyżeczki soli (8 g)
  • 1 łyżka suszonych drożdży (10 g)
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i łyżką cukru.

Wymieszaj drożdże i cukier w ciepłej wodzie.

Dodaj do mąki olej i wymieszaj.

Ugniataj ciasto.

Układamy na posypanej mąką desce.

Ciasto dzielimy na 2 części. Zwiń jedną część w owal, ale nie do końca.

Przecinamy koniec ciasta na paski.

Teraz układamy paski na szczycie ciasta.

Połóż na blasze do pieczenia.

Przykryj ściereczką i odczekaj 15-30 minut. Roztrzep 1 jajko.

Jajkiem posmaruj ciasto na chleb. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut.

Teraz możesz zrobić drugi bochenek. Życzymy smacznego! 🙂