Smaczna pieczona szynka czosnkowa! Łatwa w wykonaniu. Domowe przysmaki zawsze najlepsze

Pieczone mięso to doskonała propozycja na obiad lub pomysł na domowej roboty wędlinę do kanapek. Szynka czosnkowa sprawdzi się idealnie jako danie główne bądź wykwintna przekąska. Przepis jest niezwykle prosty.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • główka czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • sos sojowy
  • 3 cebule
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • oliwa

Przygotowanie:

Mięso oczyść, poćwiartuj na większe kawałki i przełóż do głębokiej miski. Czosnek obierz, pokrój na plasterki, a następnie wsyp do mięsa. Całość przemieszaj rękami i odstaw na kilka godzin do lodówki. Potrawa przejdzie aromatem.

Przygotuj naczynie żaroodporne. Spód wyłóż pokrojoną w krążki cebulą. Na tym kładź plastry mięsa razem z czosnkiem, posól i popierz, a także posyp słodką papryką. Wierzch polej zmieszanym sosem sojowym z koncentratem pomidorowym w propocji 2 łyżki : 4 łyżki.

Piekarnik ustaw na 150 stopni. Mięso piecz przez około 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę piecz potrawę pod przykryciem, na ostatnie kilkanaście minut ściągamy pokrywę, by mięso się przyrumieniło. Gotowe!