Tarta kakaowa z twarogiem i morelami – Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.

Deser kakaowy z dużą dawką twarogu, który jest źródłem wapnia dla zdrowych kości i zębów, białek ważnych dla wzrostu oraz pełnym witamin i minerałów. Twoje ciało z pewnością to doceni, a Ty będziesz się nim cieszyć.

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki zwykłej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 750 g miękkiego twarogu
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g budyniu waniliowego
  • 400 g kompotu morelowego (2 puszki)

Proces przygotowania

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło pokroić na małe kawałki i wmieszać je w ciasto razem z żółtkami. Podczas ugniatania dodawaj mleko. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę.

Zanim ciasto stwardnieje przygotujemy nadzienie. Twarożek ubić z jajkami, cukrem i połową opakowania kremu (w opakowaniu jest 37-40 g). Pozwól morelom odcieknąć. Blaszkę (ok. 30 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Połowę ciasta zetrzeć na grubej tarce i równomiernie pokryć całą powierzchnię. Łyżką rozsmaruj nadzienie twarogowe na cieście i rozłóż na nim morele. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta, tak aby twarożek i morele były przykryte. Włóż blachę do piekarnika i piecz około 40 minut.