Warto jeść te produkty. Chronią przed atakiem serca i oczyszczają tętnice. Jedz i żyj dłużej.

Choć znamy je z działania poprawiającego pamięć i koncentrację, to niewiele osób wie, że to z powodu dużej ilości zdrowych tłuszczów. Trzeba jednak spożywać je rozsądnie, bo mają w sobie sporo kalorii. Wystarczy pół garści, by czerpać z nich same pozytywne strony!

Kawa

Kawa jest zdrowa, ale w umiarkowanych ilościach, czyli jedna – dwie filiżanki. Znakomicie pobudza i pozwala obniżyć ryzyko ataku serca aż o ⅕!

Kurkuma

Jest idealna dla osób mających stany zapalne, pomaga schudnąć, gdyż sprawia, że organizm zmniejsza ilość magazynowanego tłuszczu.

Żurawina

Jeżeli będziesz pić codziennie dwie szklanki soku z niej, to możesz zmniejszyć ryzyko zawału nawet o 40 proc.

Cynamon

Zmniejsza ilość złogów w naczyniach krwionośnych. Ta aromatyczna przyprawa wspaniale pasuje do sosów, deserów, napojów.

Arbuzy

Dzięki dużej zawartości wody świetnie nawilżają cały organizm. Ponadto pobudzając wydzielanie tlenku azotu, sprawiają że naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu.

Oliwa z oliwek

Wiemy, że dieta śródziemnomorska jest dobra dla zdrowia i poprawia jakość życia. W tamtych regionach często stosuje się właśnie oliwę z oliwek.

Ten tłuszcz obniża w organizmie poziom złego cholesterolu, dzięki niej można zmniejszyć ryzyko zawału o 41 proc.

Awokado