Choć znamy je z działania poprawiającego pamięć i koncentrację, to niewiele osób wie, że to z powodu dużej ilości zdrowych tłuszczów. Trzeba jednak spożywać je rozsądnie, bo mają w sobie sporo kalorii. Wystarczy pół garści, by czerpać z nich same pozytywne strony!
Kawa jest zdrowa, ale w umiarkowanych ilościach, czyli jedna – dwie filiżanki. Znakomicie pobudza i pozwala obniżyć ryzyko ataku serca aż o ⅕!
Jest idealna dla osób mających stany zapalne, pomaga schudnąć, gdyż sprawia, że organizm zmniejsza ilość magazynowanego tłuszczu.
Jeżeli będziesz pić codziennie dwie szklanki soku z niej, to możesz zmniejszyć ryzyko zawału nawet o 40 proc.
Zmniejsza ilość złogów w naczyniach krwionośnych. Ta aromatyczna przyprawa wspaniale pasuje do sosów, deserów, napojów.
Dzięki dużej zawartości wody świetnie nawilżają cały organizm. Ponadto pobudzając wydzielanie tlenku azotu, sprawiają że naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu.
Wiemy, że dieta śródziemnomorska jest dobra dla zdrowia i poprawia jakość życia. W tamtych regionach często stosuje się właśnie oliwę z oliwek.
Ten tłuszcz obniża w organizmie poziom złego cholesterolu, dzięki niej można zmniejszyć ryzyko zawału o 41 proc.
Last Updated on 1 marca 2024 by admin