Pyszny tort orzechowy z kremem na najważniejsze okazje ! Oryginalny przepis

Najpierw należy ubić jajka z cukrem. Żółtka jaj dodajemy do białek i nie przestajemy mieszać całości. Jako ostatnią dokładamy mąkę i orzechy.

Wymieszaną całość przekładamy do formy do pieczenia, najlepiej okrągłej o średnicy około 25 centymetrów. Forma musi być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika.

Kiedy ostygnie, należy przeciąć je w dwóch miejscach tak, aby mieć trzy warstwy. Teraz przechodzimy do robienia kremu. Jajka mieszamy z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, potem dodajemy mleko i całość ogrzewamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż krem będzie gęsty. Potem należy schłodzić masę.

Teraz miękkie masło mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera i powoli dodajemy do schłodzonego kremu z jajek. Podczas dokładania masło należy cały czas mieszać krem.

Aby uzyskać chrupiące orzechy, należy roztopić cukier, a potem dołożyć do niego orzechy i dobrze je wymieszać. Tak skarmelizowane orzechy rozkładamy na blaszce i pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest przełożenie ich do blendera i posiekane na drobne kawałeczki.

Połowę orzechów przekładamy do kremu,a  drugą połowę zostawiamy. Będzie potrzebna do dekoracji ciasta.

Aby zrobić syrop, konieczne będzie wymieszanie wszystkich składników. Cukier można podgrzać w rondelku, aby się delikatnie roztopił, ale pamiętajmy: syrop potem należy schłodzić.

Ostatnim etapem jest stworzenie całości. Pierwszą część ciasta smarujemy syropem, potem kładziemy jedna trzecią kremu. W identyczny sposób postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Górę deseru oraz jego boki także należy posmarować kremem i z każdej strony posypać orzechami.

Zanim położymy ciasto na talerzu, należy jego powierzchnię pokryć czterema arkuszami folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Smacznego!!

 

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!