Trójwarstwowe ciasto – rodzinny przepis, który zawsze się sprawdza. Można jeść i jeść. Zapisz koniecznie przepis
Trójwarstwowe puszyste ciasto – po prostu bajka
Siostra przy okazji ostatnich odwiedzin podzieliła się ze mną super przepisem na domowe, efektowne ciasto. Podpatrzyła go u swojej najlepszej koleżanki.
Postanowiłam go wypróbować już następnego dnia. Skradł serce nie tylko mnie, ale wszystkim domownikom. Delikatne jak puch ciasto, po prostu niebo w gębie.
Wilgotny i zrównoważony smak ciasto zawdzięcza różnym owocom, które harmonijnie się uzupełniają. Ponadto wypiek, dzięki swoim przekładanym warstwom zachwyca wizualnie.
Chcesz zaskoczyć gości? Wypróbuj przepis, a nie pożałujesz.
Lista składników
Na ciasto:
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej, do wypieków
- 100 ml mleka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 250 g suszonych śliwek
- 250 g suszonych moreli
- 2 cytryny
- 1 łyżka mąki
- 6 łyżek cukru
Sposób przygotowania
Na początku przygotowywania nadzienia przekrój cytrynę na 4 części, a następnie rozdrobnij przy pomocy maszynki do mielenie mięsa. Suszone śliwki oraz morele drobno posiekaj. Do zmielonej cytryny wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
Przechodząc do samego ciasta, zetrzyj chłodne masło na tarce. Najlepiej jak wcześniej schłodzisz je w zamrażalce. Wymieszaj masło z mąką, aż do powstania tzw. „okruchów”.
Odłóż 2 łyżki na później, bo będą potrzebne do posypania wypieku. Do ciasta wsyp cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj i dolej mleko.
Teraz wyrabiaj dokładnie ciasto. Kiedy będzie dostatecznie ugniecione, uformuj z niego kulkę.
Stół, bądź stolnicę obsyp mąką i przenieś tam ciasto. Uformuj z niego gruby wałek, który następnie podziel na 4 części. Jedna z nich niech będzie nieco większa od pozostałych.
Właśnie tę największa porcję rozwałkuj i wyłóż nią dno formy, pamiętając, aby naciągnąć ją również na boki. Wcześniej nasmaruj formę masłem lub rozłóż na dnie pergamin.
Na najniższą warstwę ciasta wyłóż śliwki suszone. Rozwałkuj kolejny placek i wyścielaj go na śliwkach, delikatnie dociskając krawędzie. W dalszym etapie, wyłóż morele i przykryj następną warstwą ciasta.
Teraz czas na masę cytrynową. Rozsmaruj ją i połóż ostatni kawałek ciasta. Po całości rozsyp odłożone wcześniej „okruchy”.
Ciasto Trójwarstwowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.