Przepyszne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka: Piekę te ciasteczka z truskawkami prawie codziennie.

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciastka, które się nie znudzą. Moja rodzina je uwielbia!

Składniki: 

  • Twaróg (o dowolnej zawartości tłuszczu) – 200 g
  • Masło – 200 g
  • Mąka (przesiana) – 350-380 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Cukier – 2 łyżki
  • Sól – szczypta

Nadzienie:

  • Truskawki (ewentualnie jagody lub owoce)
  • Skrobia (można zastąpić mąką)
  • Cukier

Oto jak gotować: 

Mielę twarożek w blenderze (lub możesz zetrzeć przez sito). Twaróg może być o dowolnej zawartości tłuszczu. Dodaję jajko, sól i cukier. Mieszam.

Do przesianej mąki dodaję zimne masło i pocieram je w okruchy.

Następnie dodaję twaróg i zagniataj ciasto. Ciasto zagniatam w kostkę i wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Następnie kroję i wałkuję każdy kawałek. Wlewam trochę skrobi na środek. Rozrzucam truskawki i posypuję cukrem.

Dalej zbieram ciasto wzdłuż krawędzi.

I wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Zależy od konkretnego piekarnika! Ciastka powinny zostać rumiane.

To wszystko! Można podawać do herbaty!