Te batoniki twarogowe przygotujesz w kilka minut. Obłędny w smaku.

Batoniki z twarogu to potrawa przypominająca smakiem leniwe pierogi. Możemy je wykorzystać jako codzienny smakołyk lub uczynić z nich obiad na słodko.

Obydwie opcje są warte wypróbowania a sam przepis zachwyci Was prostotą wykonania i nadzwyczajnym rezultatem. Ponieważ potrawa jest smażona na oleju warto wybrać chudszy twaróg, aby zrównoważyć zawartość tłuszczu. Zapraszamy do gotowania!

Składniki:

  • twaróg (półtłusty bądź chudy): 300 g
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • wanilia z jednej laski
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem lub zmiel w maszynce, jeżeli nie lubisz wyczuwalnych drobinek sera. Dodaj jajko, śmietanę, cukier, sodę, proszek, sól, wanilię oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj lub zagnieć ręką. Blat stołu posyp mąką aby uniknąć przyklejania się masy i wyłóż ciasto.