Soczyste i smakowite udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie.
Udka po upieczeniu są niezwykle delikatne i bardzo soczyste, nie mają chrupiącej skórki, ponieważ pod wpływem ketchupu i majonezu rozpływa się ona w naszych ustach.
Danie nada się idealnie na rodzinny obiad, a także na bardziej odświętne przyjęcie.
Kurczak jest jednym z najprostszych do przygotowania mięs. Dobrze przejmuje smak przypraw i jest uwielbiany przez wszystkich.
Zawsze staram się, aby uszczęśliwić moich bliskich i serwuję go w nieco inny sposób. Udeczka kurczaka zamarynowane w majonezie z dodatkiem ketchupu, a następnie upieczone.
Do marynaty najlepiej użyć majonezu i ketchupu dobrej jakości, a więc tych z najkrótszym spisem składników na odwrocie opakowania.
Składniki:
- 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Należy umyć udka, osuszyć je papierowym ręcznikiem i delikatnie oprószyć solą.
Następnie musimy wymieszać majonez z ketchupem, słodką papryką i majerankiem. Powstałą pastą trzeba posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały.
Po tym czasie należy włożyć mięso do brytfanki (lub naczynia żaroodpornego) i każdy kawałeczek delikatnie posypać chili. Między kawałki udek powinniśmy powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie trzeba przykryć udka pokrywką lub folią aluminiową.
Udka należy piec pod przykryciem, w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra – dół) przez około 50 minut.
Pod koniec pieczenia powinniśmy sprawdzić widelcem, – jeśli jest upieczone, można je odkryć a następnie zapiec przez około 5 minut.
Uważam jednak, że jest to niepotrzebne, ponieważ skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca. Smacznego!