Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlej olej i stopniowo dodawaj przesianą mąkę.
Ciasto miksuj do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki (jeśli jest zbyt rzadkie). Ciasto powinno być lekko lepkie, ale zwarte i gładkie. Posmaruj je olejem i umieść w większej torbie tak, aby miało miejsce na wyrośnięcie.
Wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możesz na przykład przygotować z niego pyszne ciasteczka.
Rozpuść drożdże w ciepłym kefirze. Zmiękcz masło. Ubij jajka z cukrem. Wszystkie te składniki połącz za pomocą miksera.
Mąkę przesiej i dodaj do reszty składników stopniowo, wyrób gładkie ciasto. Włóż je do torebki tak, aby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie. Przechowuj w lodówce przez 1,5 – 2 godziny. Gotowe.
Piecz w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut. Życzymy smacznego!
Last Updated on 1 marca 2024 by admin