Ceny ogórków w zimie są do tego bardzo wysokie. Ale jest sposób, aby cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem ogórków nawet zimą! Wystarczy je samodzielnie wyhodować na własnym parapecie!
Łatwo się nimi opiekować, wystarczy wybrać odpowiednią odmianę i znać kilka niuansów, aby krzak nie wyrósł zbytnio, ale dał wystarczającą ilość warzyw.
Rośliny o małych lub średnich liściach będą idealne: wyglądają schludnie i rosną niewielkie. Muszą to być samozapylone odmiany o owocach nie większych niż 10 cm (duże ogórki wymagają dużej ilości składników odżywczych i wody). Najlepsze, sprawdzone odmiany nadające się do uprawy na parapecie to „Gracius Gładki F1″ i „Dar”.
Odpowiednie są doniczki o pojemności 3-4 litrów na dwie rośliny. Doniczki należy umieścić z dala od grzejnika.
Wybierając glebę, możesz wybrać po prostu uniwersalną do uprawy warzyw lub specjalnej mieszanki dla sadzonek.
Podlewaj ogórki, gdy gleba wyschnie. Domowe ogórki nie wymagają silnego podlewania, w przeciwnym razie może pojawić się grzyb. Spryskaj je codziennie wodą z rozpylacza.
Zimą samo światło słoneczne nie wystarczy, więc zapal nad sadzonkami lampę, która powinna świecić przez 6-8 godzin dziennie.
Nawoź ogórki raz na dwa tygodnie, na przykład płynnym biogumem. Po 35–40 dniach zaczynają się pojawiać pierwsze ogórki, czasem w pęczkach po 5–7 owoców!
Last Updated on 17 grudnia 2019 by admin