Przygotuj według tego przepisu, a będziesz zachwycony. Marynata jest świetna: To pieczone mięso przekroczy Twoje oczekiwania.

To pieczone mięso przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania, a jego marynata przeniesie Twoje kubki smakowe do raju! Przygotuj według tego przepisu następny obiad, a z pewnością nie pożałujesz!

Składniki

  • 2 kg boczku,
  • 1,5 litra soli,
  • 1/2 opakowania papryki czerwonej mielonej,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
  • 1,5 kg suszonego czosnku lub 4-5 ząbków świeżego czosnku,
  • folia aluminiowa.

Składniki na marynatę

  • 1 jabłko,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 1.3 łyżki cynamonu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu,
  • 1 kg suszonego czosnku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka czerwonej papryki mielonej.

Przygotowanie dania

Skórkę z mięsa należy zdjąć lub w całości pokroić.

Do miski należy wsypać sól, pieprz, zmieloną paprykę, czosnek, wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Tą mieszanką mięso posypujemy wszędzie, od dołu, od góry, a także w nacięciach. Kilka nacięć wycinamy, wkładamy w nie ząbki czosnku.

Mięso zawijamy w folię i wykładamy na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a kiedy się nagrzeje, wkładamy do niego blachę z przygotowanym mięsem i pieczemy przez około 2 godziny. W tym samym czasie należy zabrać się za przygotowanie marynaty.

Przygotowanie marynaty zaczynamy od umycia jabłka i roztarcia go na tarce, na średnich oczkach. Mieszamy go z sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz koncentratem pomidorowym. Na koniec do całości dodajemy cukier, cynamon, paprykę mieloną. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Składniki wymieszane ze sobą należy przełożyć do garnka i gotować je na delikatnym ogniu, aż utworzy się gładka masa.

Po upływie dwóch godzin mięso wyciągamy z piekarnika oraz z folii, smarujemy je z obu stron marynatą. Dla lepszego efektu można mięso dodatkowo położyć na grillu, na 220 stopniach i piec przez następne 10-15 minut.

Smacznego!