Deser z Galaretką, Śmietaną i Wafelkami – Na przyjęciu każdy był nim zachwycony

 

Przepis na Deser z Galaretką, Śmietaną i Wafelkami

Składniki:

  • Galaretka:
    • 150 g galaretki + 200 g wrzącej wody
    • 50 g galaretki + 250 g wrzącej wody
  • Krem:
    • 500 g śmietanki 33%
  • Dodatkowo:
    • 150 g wafelków

Sposób przygotowania:

Wafelki pokrusz na małe kawałki. Ułóż na dnie tortownicy. Rozpuść 150 g galaretki w 200 g wrzącej wody i wlej do dużego naczynia, które później wstawisz do lodówki. Pozwól, aby stężała. Rozpuść 50 g galaretki w 250 g wrzącej wody i odstaw na bok, aby lekko ostygła. Gdy pierwsza warstwa galaretki zacznie tężeć, równomiernie rozprowadź na niej krem śmietankowy. Delikatnie wlej drugą, mniej gęstą warstwę galaretki na wierzch kremu. Wstaw do lodówki do stężenia.

Podaj chłodne. To idealny deser na letnie dni lub jako lekki deser po obiedzie. Smacznego!