Jak w prosty sposób wzmocnić stawy, zregenerować wątrobę i poprawić pamięć: Wskazówki.
Walory smakowe kurkumy są znane na świecie od bardzo dawna, nadając potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że przyprawa ta posiada równie bogate właściwości prozdrowotne.
Warto bliżej poznać dobroczynne działanie kurkumy na ludzki organizm. Najbardziej znanymi jej właściwościami jest działanie przeciwbólowe oraz pomagające w przypadku stanów zapalnych. Jednak przyprawa ta wykazuje również korzystne działanie na organy, takie jak mózg, wątroba czy płuca.
Kurkuma w zwalczaniu chorób wątroby
Przeciwzapalne i przeciwutleniające działanie kurkumy zostało dostrzeżone wieki temu, co spowodowało jej wykorzystywanie w celach leczniczych. Od przeszło dwóch dekad naukowcy zaczęli bliżej przyglądać się tej wyjątkowej przyprawie, badając jej właściwości pod kątem przeciwdziałania oraz leczenia chorób wątroby.
Prowadzone badania wykazały, że pozytywnie przyczynia się ona do zmniejszenia destruktywnych efektów wynikających z marskości wątroby, nadmiernego spożywania alkoholu, żelaza czy nadmiernego poziomu toksyczności. Znajdująca się w kurkumie substancja aktywna, znana jako kurkumina, obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby poprzez zwalczanie szeregu ludzkich czynników sprzyjających rozwojowi tej choroby.
Pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu
Przeprowadzone badania wskazują również, że przyprawa ta wykazuje korzystny wpływ na ludzki mózg. Osoby pracujące nad badaniem przede wszystkim odkryły, że wspomniana już kurkumina przeciwdziała gromadzeniu złogów beta-amyloidowych, będących w dużej mierze przyczyną powstawania choroby Alzheimera.
Co ciekawe, substancja może także okazać się pomocna już po zdiagnozowaniu choroby Alzheimera. W tym przypadku działanie kurkumy polega na regenerację uszkodzeń wywołanych przez chorobę. Regularne spożywanie kurkumy, według dostępnych badań, jest także sposobem na złagodzenie objawów depresji oraz stanów lękowych.
Kurkuma posiada szereg zalet, a co najważniejsze, przygotowanie jej do spożycia jest niezwykle proste. Poniżej prezentujemy przepis, który umożliwia spożywanie kurkumy codziennie, a sam proces przygotowania nie zajmuje dużo czasu.
Przepis na wodę z kurkumą i pieprzem
Aby przygotować wodę z kurkumą i pieprzem, potrzebne będą:
- odrobina pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szklanka wody (250 ml)
Jak zrobić wodę z kurkumą?
Zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj do niej kurkumę oraz czarny pieprz, który pomoże kurkumie prawidłowo się wchłonąć. Pozostaw na małym ogniu na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie możesz przystąpić do spożycia.
Co daje picie wody z kurkumą?
Regularne picie wody z kurkumą i pieprzem sprzyja poprawie kondycji narządów wątroby i mózgu. Jest również w stanie poprawić stan płuc oraz wspomóc proces trawienia. Słynna przyprawa posiada jednak zbawienny wpływ na całe ciało. Codzienne jej spożywanie może wyeliminować problemy bólów głowy, stawów, a także pomoże uporać się ze stanami zapalnymi oraz wieloma innymi chorobami.