Węgierski sposób na chrusty – odkąd go znam, już nie robię tradycyjnych chrustów. Puszyste, miękkie i delikatne.

Chrusty goszczą w naszych domach już od wielu lat, a przepisy na te ciasteczka przekazywane są przez babcie czy mamy dalszym pokoleniom. Te smakołyki można przygotować również na sposób węgierski.

Okazuje się bowiem, że wyrobienie ciasta na kwaśnej śmietanie nadaje chrustom puszystości i delikatności. Na koniec dodaje się jeszcze jeden składnik, który sprawia, że ten przepis jest naprawdę wyjątkowy. Sprawdź!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka whisky lub brandy
  • 50 ml mleka
  • olej słonecznikowy
  • 50 g masła
  • cukier puder
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodaj drożdże, zamieszaj i rozpuść dokładnie. Odstaw na moment.

W tym czasie do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, śmietanę, łyżkę alkoholu, pozostałą część cukru oraz odrobinę soli. Na koniec wlej drożdże i mieszaj do wyrobienia ciasta.

W trakcie mieszania dodawaj stopniowo rozpuszczone masło. Otrzymane ciasto odstaw na pół godziny.

Masę rozwałkuj i podziel na średniej wielkości prostokąty. Każdy natnij, a następnie przez wycięcie przełóż jedną z krawędzi ciasta. Gotowe chrusty smaż w głębokim oleju.

Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!