Ich smak nadaje jeden tajny składnik: Ogórki po węgiersku – każdy się zajada więc zdradzam przepis.

Aromatyczne ogórki konserwowe w węgierskiej zalewie to świetny sposób na urozmaicenie smaków w naszych zimowych spiżarkach.

Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich wyrazisty smak zachwyci całą rodzinę!

Produkty potrzebne na ogórki konserwowe w pikantnej węgierskiej zaprawie:

  • 1 kg średnich, jędrnych ogórków
  • pół główki czosnku
  • około 12 sztuk suszonych goździków
  • około 12 sztuk ziela angielskiego
  • 3 łyżki musztardy w proszku (można kupić —> TUTAJ)
  • 100 g białego cukru
  • 150 ml octu spirytusowego
  • łyżeczka soli kamiennej
  • 1 litr wody

Przygotowanie ogórków:

Trzy półlitrowe słoiki dokładnie wymyj, wyparz i wysusz. Podobnie postępuj z zakrętkami. Ogórki dokładnie umyj. Zalej bardzo zimną wodą (może być z dodatkiem kostek lodu) i pozostaw na około godzinę. Możesz pozostawić je w całości lub pociąć wzdłuż na ćwiartki.

Do słoików wkładaj po dwa obrane ząbki czosnku, cztery ziarna ziela angielskiego i cztery goździki. Do każdego wsyp też po jednej łyżeczce musztardy w proszku. Układaj ściśle ogórki.

W garnku zagotuj marynatę. Wodę wymieszaj z cukrem, solą i 150 ml octu spirytusowego. Ogórki w słoikach zalewaj gorącą zaprawą i mocno zakręcaj.

Na dnie dużego garnka połóż kuchenną ściereczkę i zalej wrzącą wodę (około dwa litry). Na wierzchu ściereczki kładź słoiki z ogórkami (woda powinna sięgać do ich połowy). Od momentu zagotowania się wody pasteryzuj przez około 5 minut.

Po tym czasie ostrożnie wyciągaj słoiki z garnka i ustawiaj do góry dnem. Po wystygnięciu przenieś w chłodne i zaciemnione miejsce. Ogórki najlepsze będą po kilku tygodniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Świetnie sprawdzą się jako przekąska w zimowe wieczory lub dodatek do obiadu. Smacznego!