Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich wyrazisty smak zachwyci całą rodzinę!
Trzy półlitrowe słoiki dokładnie wymyj, wyparz i wysusz. Podobnie postępuj z zakrętkami. Ogórki dokładnie umyj. Zalej bardzo zimną wodą (może być z dodatkiem kostek lodu) i pozostaw na około godzinę. Możesz pozostawić je w całości lub pociąć wzdłuż na ćwiartki.
Do słoików wkładaj po dwa obrane ząbki czosnku, cztery ziarna ziela angielskiego i cztery goździki. Do każdego wsyp też po jednej łyżeczce musztardy w proszku. Układaj ściśle ogórki.
Na dnie dużego garnka połóż kuchenną ściereczkę i zalej wrzącą wodę (około dwa litry). Na wierzchu ściereczki kładź słoiki z ogórkami (woda powinna sięgać do ich połowy). Od momentu zagotowania się wody pasteryzuj przez około 5 minut.
Po tym czasie ostrożnie wyciągaj słoiki z garnka i ustawiaj do góry dnem. Po wystygnięciu przenieś w chłodne i zaciemnione miejsce. Ogórki najlepsze będą po kilku tygodniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Last Updated on 7 września 2023 by admin