Wianki z kremem waniliowym i bitą śmietaną. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.
Pieczone ciasto to klasyka cukierni.
Razem z kremem waniliowym i bitą śmietaną tworzą połączenie, któremu nie można się oprzeć! Z tej partii zrobimy 21 wianków, które znikają w mgnieniu oka, ale jeśli jakieś zostaną, to są świetne na drugi dzień.
Składniki:
Ciasto:
- 320 ml wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 235 g mąki pszennej
- 4-5 jajek (w zależności od wielkości jajek)
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 180 g masła
- 180 g cukru
- rum do smaku (opcjonalnie)
Bita śmietana:
- 400 ml 40% śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli i rozpuszczamy masło w wodzie. Gdy tylko woda zacznie się gotować, odsuwamy garnek na bok i do wody z tłuszczem wsypujemy mąkę. Mieszaj wszystko, aż znikną grudki mąki. Następnie ponownie postaw garnek na kuchence i mieszaj przez 2-3 minuty, aby odparować wodę. Gotowe ciasto musi trzymać się razem. Pozwól mu ostygnąć.
Przystąpmy do przygotowania budyniu, do którego potrzebujemy 500 ml mleka. Część mleka wlewamy bokiem do miski i mieszamy w niej dwa budynie waniliowe. Do mleka w rondelku dodać cukier, wymieszać i doprowadzić mleko do wrzenia. Resztę mleka z budyniem wlać do wrzącego mleka, dodać trochę rumu i gotować do zgęstnienia.
Nie musisz teraz dodawać rumu, ale podczas przygotowywania kremu. Rum służy jako środek konserwujący. Odłóż gotowy budyń na bok i przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupa i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie ciepłe w dotyku, ubij je krótko i zacznij stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim.
Przepis wymaga 4-5 jajek. Wiele zależy też od tego, jak dużego jajka użyjemy. Jajka ubijamy zawsze pojedynczo, ponieważ ciasto nie może być rzadkie, ale też nie może być sztywne. Jeśli jest sztywne, musimy dodać dodatkowe jajka.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką dekoracyjną i przystąpić do robienia wianków. Narysuj kółka na papierze do pieczenia. Użyjemy dowolnie dużej szklanki – wianki będą odpowiednio duże. Wieńce robimy robiąc jedno kółko, a potem drugie na nim. Ściśnij końcówki mokrym palcem w wodzie.
Wianki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35 minut. Wieńce muszą mieć złocisty odcień na powierzchni. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia!!! Upieczone wieńce pozostaw do ostygnięcia na metalowej podstawce.
W międzyczasie przygotować krem. Umieść budyń w temperaturze pokojowej w misce robota i ubij go. Następnie partiami dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Teraz możemy dodać rum, jeśli nie dodaliśmy go podczas gotowania budyniu. Napełnij rękaw cukierniczy bitą śmietaną. W drugiej misce robota przygotuj bitą śmietanę, najlepiej 40%.