Wiatraczki z kremem cytrynowym i mascarpone – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.
Wiatraczki z kremem cytrynowym i mascarpone – procedura przygotowania
Kto nie kocha tradycyjnych wiatraczków, ale ich przygotowanie może wydawać się bardzo wymagające. Jest odwrotnie, wiatraczki z ciasta francuskiego może zrobić niemal każdy, jeśli dodatkowo napełnimy je kremem cytrynowym z mascarpone, doznamy nieodpartej przyjemności smakowej.
Wiatraki
- woda – 100 ml
- mleko – 100 ml
- masło – 80 g
- sól – 1 szczypta
- cukier – 1 łyżeczka
- mąka – 120 g
- jajka – 3–4 szt
Krem
- skórka cytryny – od 1 szt
- mleko – 500 ml
- jajka – 2 szt
- cukier – 120 g
- cukier waniliowy – 10 g
- skrobia kukurydziana – 50 g
- mascarpone – 250 g
Do dekoracji
- cukier puder – według uznania
Przygotowanie
Za pomocą obieraczki obierz skórkę z nieobrobionej chemicznie i umytej cytryny. Nalewa mleko do garnka, podgrzewa, wrzuca do niego skórkę z cytryny i pozwala mu powoli ostygnąć.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj skrobię kukurydzianą i ubijaj, aż masa będzie gładka.
Usuń skórkę z cytryny ze schłodzonego mleka i wlej do niej masę jajeczną. Podgrzewać, ciągle mieszając, na małym ogniu. Mieszaj, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia w lodówce.
Do garnka wlej wodę i mleko. Dodać masło, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i powoli podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wmieszaj mąkę do mieszaniny. Kontynuuj mieszanie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut. Następnie stopniowo wbijaj do niego jajka. Powinno powstać gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć 6 wałków tej samej wielkości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wskazówka: Na papierze do pieczenia narysuj wstępnie ołówkiem kształt wiatraczków. Możesz prześledzić na przykład szklaną miskę.
Posmaruj wiatraczki roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, wiatraczki stracą puszystość.
Ostudzony krem z żółtka cytrynowego ubić z mascarpone. Powinieneś otrzymać gładki, miękki krem. Upieczone, ostudzone wiatraczki przekrawamy wzdłuż i napełniamy kremem cytrynowym. Nie oszczędzaj na nadzieniu. W zależności od upodobań, napełnione wiatraczki można posypać cukrem pudrem.