Wiatraczki z kremem cytrynowym i mascarpone – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Wiatraczki z kremem cytrynowym i mascarpone – procedura przygotowania

Kto nie kocha tradycyjnych wiatraczków, ale ich przygotowanie może wydawać się bardzo wymagające. Jest odwrotnie, wiatraczki z ciasta francuskiego może zrobić niemal każdy, jeśli dodatkowo napełnimy je kremem cytrynowym z mascarpone, doznamy nieodpartej przyjemności smakowej.

Wiatraki

  • woda – 100 ml
  • mleko – 100 ml
  • masło – 80 g
  • sól – 1 szczypta
  • cukier – 1 łyżeczka
  • mąka – 120 g
  • jajka – 3–4 szt

Krem

  • skórka cytryny – od 1 szt
  • mleko – 500 ml
  • jajka – 2 szt
  • cukier – 120 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  • skrobia kukurydziana – 50 g
  • mascarpone – 250 g

Do dekoracji

  • cukier puder – według uznania

Przygotowanie

Za pomocą obieraczki obierz skórkę z nieobrobionej chemicznie i umytej cytryny. Nalewa mleko do garnka, podgrzewa, wrzuca do niego skórkę z cytryny i pozwala mu powoli ostygnąć.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj skrobię kukurydzianą i ubijaj, aż masa będzie gładka.

Usuń skórkę z cytryny ze schłodzonego mleka i wlej do niej masę jajeczną. Podgrzewać, ciągle mieszając, na małym ogniu. Mieszaj, aż krem ​​zacznie gęstnieć. Następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia w lodówce.

Do garnka wlej wodę i mleko. Dodać masło, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i powoli podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wmieszaj mąkę do mieszaniny. Kontynuuj mieszanie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut. Następnie stopniowo wbijaj do niego jajka. Powinno powstać gładkie ciasto.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć 6 wałków tej samej wielkości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wskazówka: Na papierze do pieczenia narysuj wstępnie ołówkiem kształt wiatraczków. Możesz prześledzić na przykład szklaną miskę.

Posmaruj wiatraczki roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, wiatraczki stracą puszystość.

Ostudzony krem ​​z żółtka cytrynowego ubić z mascarpone. Powinieneś otrzymać gładki, miękki krem. Upieczone, ostudzone wiatraczki przekrawamy wzdłuż i napełniamy kremem cytrynowym. Nie oszczędzaj na nadzieniu. W zależności od upodobań, napełnione wiatraczki można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!