Mięso ugotować w osolonej i zaprawionej wodzie i ostudzić, a następnie pokroić w kostkę. Roladki kroimy w kostkę i zalewamy przecedzonym bulionem mięsnym (tak, aby w razie potrzeby były zanurzone).
Mięso wymieszać z lekko ściśniętymi bułeczkami, solą i pieprzem, dodać trochę startej gałki muszkatołowej, szczypiorku i pietruszki z lubczykiem, lub pokrzywy. Jajka podzielić na żółtka i białka, wmieszać żółtka do mięsa. Białka ubij na sztywną pianę i wlej masę do głowy. Ułożyć w odpowiednim naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornym, wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą.
Pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Można dodać suszone, mrożone i marynowane grzyby. Zwykle robię to dla nas, ponieważ kochamy grzyby. Można go również jeść na zimno.
Last Updated on 7 kwietnia 2023 by admin