Oto sposób na pyszne i domowe konfitury, które przechowywać na półce można nawet 2 lata: Niezwykle prosty i szybki przepis.

Winogrona to pyszne owoce, jednakże nie są dostępne w przystępnych cenach o każdej porze roku. Chcąc zachować ich pyszny smak zaleca się, aby przyrządzić je zgodnie z poniższym przepisem na zimę.

Dzięki temu będzie można podkreślić ulubione desery tym pysznym dodatkiem. Najistotniejsze jest również to, że można wykorzystać niemal wszystkie winogrona, niezależnie od ich pochodzenia bądź odmiany. Idealnie nadadzą się zatem nie tylko białe, ale również różowe, z pestkami albo bez nich.

Ilość cukru najlepiej jest indywidualnie dostosowywać. Wszystko zależy bowiem od rodzaju owoców. Można jeszcze dodać 2 plasterki cytryny do pojemnika z winogronem. Dzięki temu można uzyskać pachnący przysmak z nutką kwasowości oraz cytrusowym posmakiem, który stanie się z pewnością bardziej wyrazisty.

Składniki:

  • 1 kg białych winogron,
  • 1,5 kg ciemnych winogron,
  • cukier,
  • ewentualnie woda.

Sposób przygotowania: