Oto sposób na pyszne i domowe konfitury, które przechowywać na półce można nawet 2 lata: Niezwykle prosty i szybki przepis.

Owoce należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Słoiki także zaleca się wcześniej umyć. Następnie naczynia trzeba wypełnić aż po brzegi owocami.

Do każdego pojemniczka wsypać po 1 łyżce cukru. Całość zalać wodą o temperaturze pokojowej. Ręcznik rozłożyć na dnie większego garnka. Później umieścić w nim słoiki, ale w ten sposób, aby nie stykały się one ze sobą ściankami. Dokładnie pozamykać słoiki nakrętkami.

W wolne miejsca wlać wodę i garnek umieścić na palniku. Kiedy zawartość zacznie wrzeć, pozostawić na kwadrans na gazie. Po upływie tego czas należy wyjąć słoiki i przymocować pokrywki. Wszystko odwrócić do góry dnem. Najlepiej, aby naczynia zakryć kocykiem.

Dzięki temu sposobowi można wykorzystać posiadaną większą ilość owoców, aby ich nie zmarnować tylko wykorzystać o dowolnej porze jesienią bądź zimą.

Czytaj dalej