Sprawdzony przepis na chleb dla amatorów pieczenia – zawsze wychodzi przepysznie

Nic nie może równać się z zapachem i smakiem swojskiego chlebka!

Chrupiąca skórka i puszysty, miękki środek. Poznaj ten wyjątkowy przepis i zapomnij o wycieczkach do piekarni. Śniadanie bez pysznego chleba jest jak zima bez śniegu. Niby da się przeżyć ale jednak czegoś brakuje.

W sklepowym pieczywie znajduję się dużo konserwantów, spulchniaczy i zupełnie niepotrzebnych składników, które szkodzą naszym jelitom. Po co więc kupować skoro w łatwy sposób można zrobić chleb we własnej kuchni?

Składniki na 3 bochenki pysznego chleba:

  • 1kg mąki krupczatki
  • 50g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżki pestek dyni
  • 900ml letniej wody

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce. Następnie powoli dolewamy wody, ciągle mieszając ręką. Gdy wszystkie składniki odpowiednio się złączą i powstanie spójna masa, odkładamy ją w ciepłe miejsce na 15 minut.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Teraz czas na przygotowanie naczyń do pieczenia chleba – należy posmarować je oliwą i posypać bułką tartą. Masę przekładamy do foremek, wkładamy do piekarnika i z niecierpliwością czekamy 45-50 minut. 

Smacznego!