Dodatkowo potrzebujesz również masło do posmarowania formy, mąka do jej podsypania oraz cukier puder do dekoracji.
Umyte pod bieżącą wodą jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki – wcześniej możesz pokroić je w ćwiartki, co ułatwi ci dalsze krojenie. Pokrojone kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny – sok nada jabłkom głębszego smaku, a zarazem zapobiegnie ich ciemnieniu.
Pozostałe składniki wymieszaj razem w dużej misce do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Nie spiesz się! Pamiętaj, aby roztopione masło dodać na końcu po wcześniejszym wstępnym wymieszaniu składników.
Okrągłą blachę posmaruj masłem i posyp mąką – pomoże to w zdjęciu gotowej szarlotki z blachy. Na tak przygotowanej blasze poukładaj pokrojone jabłka i zalej je przygotowanym ciastem.
Czas ten może ulec zmianie w zależności od posiadanego piekarnika. Szarlotka jest gotowa, gdy ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć, a na końcu posyp je dla ozdoby cukrem pudrem!
Last Updated on 1 marca 2024 by admin