Przepis na to włoskie ciasto orzechowe otrzymałam od mojej cioci, która piecze je na święta: Wygląda zachwycająco a smakuje obłędnie.

Dziś mam przyjemność przedstawić Wam nie skomplikowane, ale niesamowicie smaczne ciasto orzechowe. Wygląda zachwycająco a smakuje obłędnie!

Wyobraź sobie: miękkie ciasto, delikatna śmietanka i chrupiąca czekolada… Ach, jakie to pyszne połączenie!

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki;
  • 150 g orzechów włoskich;
  • 150 g cukru;
  • 4 białka;
  • Szczypta soli i kwasku cytrynowego;

Na nadzienie:

  • 80 + 30 + 5 gr ciemnej czekolady;
  • 1/3 szklanka cukru pudru;
  • 300 ml śmietany kremówki.

Przygotowanie:

Podpraż orzechy włoskie na suchej patelni i zmiażdż, drobno, ale nie na gładką masę. Ubij białka ze szczyptą soli i kwasku cytrynowego. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj mąkę i orzechy, mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Z pergaminu wytnij 6 kółek o średnicy 18 cm.

Posyp każde koło mąką i rozłóż ciasto na każdym okręgu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Piecz każde ciasto przez 5 minut. Wyjmując je z piekarnika używaj szerokiej szpatułki, aby oddzielić ciasto od papieru. Pozostaw lekko do ostygnięcia. Rozpuść 80 g ciemnej czekolady w kąpieli wodnej.

Posmaruj 5 ciastek czekoladą za pomocą pędzla, szóstego nie smaruj. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Odłóż 4 łyżki do osobnej miski. Dodaj 30 g startej czekolady do pozostałej śmietany, wymieszaj. Rozłóż bitą śmietanę na każdym ciastku.

Złóż razem i przykryj górną warstwą nieposmarowanego czekoladą ciasta. Posmaruj całe ciasto odłożoną bitą śmietaną bez czekolady. Posyp górę ciasta grubo startą ciemną czekoladą.

Włóż do lodówki. Poczekaj kilka godzin i gotowe! Smacznego!