Jak zrobić wspaniałe 5-minutowe ciasto. Prosty przepis bez sterty zabrudzonych naczyń.

Szybki i prosty przepis na przepyszne ciasto z rodzynkami, które będzie smakować wszystkim Twoim gościom! Proste i łatwo dostępne produkty, które z pewnością większość z Was znajdzie w swojej kuchni. Jest to idealny dodatek do ciepłej herbaty czy aromatycznej kawy w rodzinnym gronie.

Babeczka wychodzi  wilgotna i bardzo aromatyczna. Dzięki dodatkowi kefiru do ciasta wypiek jest bardzo delikatny i pyszny!

Składniki

  • Jajko – 2 sztuki
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Kefir – 1 sztuka
  • Cukier – 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – 10 g
  • Wanilia – do smaku
  • Rodzynki – 100 g
  • Masło – 1 łyżka

Przygotowanie

W głębokiej misce blenderem lub mikserem wymieszaj jajka, cukier i kefir. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wanilię i rodzynki. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, wlej do niego ciasto.

Piecz ciasto przez 30–35 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotową babeczkę możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą. Smacznego!